Gazi Üniversitesi Eğitimde Sınır Tanımıyor
16 Mart 2015 13:12

Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile işbirliği yaparak bir ilki gerçekleştirdi. Ankara dışında Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda hükümlü olan Yüksek Lisans öğrencimizin tez savunması Adalet Bakanlığı SEGBİS (Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi) üzerinden gerçekleştirildi.

GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİR İLKİ DAHA GERÇEKLEŞTİRDİ

Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisans öğrencisi iken hüküm giyen öğrencimiz tezini kısıtlı imkânlar içerisinde, aile ve arkadaşlarının desteği ile kapalı cezaevindeki kısıtlı imkânlarla tamamlamıştır. Öğrencimiz, tez konu seçimi ve tezini hazırlama sürecinde, danışman öğretim üyesiyle yalnızca posta yoluyla iletişim kurabilmiştir. Tez konusu ile ilgili araştırmalarını ve kaynak teminini aile ve arkadaşları yardımıyla gerçekleştiren öğrencimiz tezini elle kalem alarak tamamlamıştır.

Öğrencimiz, babasının Enstitümüze yaptığı başvuru ile tez savunmasını internet aracılığı ile uzaktan sesli ve görüntülü olarak yapılmasını talep etmiştir. Talep, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Gazi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından değerlendirmiştir. Daha önce benzer bir uygulamanın üniversitemizde ve başka üniversitelerde bulunmadığı anlaşılmıştır. Ancak öğrencinin içinde bulunduğu koşullar değerlendirilerek eğitimini sürdürme gayretine destek olma kararı verilmiştir. Adalet Bakanlığı’yla temasa geçilmiştir. Bakanlığında olumlu yaklaşımı üzerine Türkiye’de yüksek öğretimde bir ilk gerçekleştirilmiştir.

Öğrencimizin talebi ve üniversitemizin girişimi, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından da uygun bulunarak tez savunması Adalet Bakanlığı SEGBİS sistemi üzerinden uzaktan savunma yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Teknolojik olanakları her alanda kullanan Gazi Üniversitesi, böylece Türkiye’de bir tez savunmasını görüntülü ve sesli görüşme imkânı sunan SEGBİS ile uzaktan Ankara dışında Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Hükümlü olarak bulunan öğrencimizin tez savunmasını Ankara’ya nakledilmeden yapılmasını sağlamıştır. Tez jüri üyeleri savunma gününde Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü binasında hazır bulunmuştur. Tez savunma saatinde SEGBİS sistemi işletilerek savunma gerçekleştirilmiştir. Böylece öğrencimiz öğretim üyelerinden oluşan jüri huzurunda tezini savunarak yüksek lisans mezunu olmaya hak kazanmıştır.

Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü müdürü Prof. Dr. Hikmet KAVRUK, Gazi Üniversitesinin gerçekleştirdiği bu uygulamanın Türkiye’de bir ilkin başarıldığı, üniversitemizin eğitimin önünde engel tanımadığını, öğrencinin nerede olursa olsun öğrencilik gayretlerine her zaman destek olan bir yaklaşımının olduğunu gösterdiğini ifade etmiştir.

Adalet Bakanlığı için de yeni ve ilk kez bir tez savunmasını bu şekilde gerçekleştirilmesini sevinçle karşılamış ve Bakanlık yayın organı olan ‘Sesleniş’ gazetesinde ‘Duvarlar Eğitime Engel Değil’ başlığıyla haber yapmıştır.

Öğrencimiz ise bu uygulamanın sonuçlarından gururludur ve bundan sonraki hedefinin doktora eğitimini tamamlamak olduğunu beyan etmektedir.

Sesleniş Gazetesi 'Duvarlar Eğitime Engel Değil' başlıklı habere ulaşmak için tıklayın.